Niet-wetende houding

Daar sprak iemand over het vak, over wat therapie inhoudt. En deze zei dat de beste houding voor een therapeut was de niet-weten houding. Want, zo zei Anthony Bateman, een therapeut kan nooit meer weten van wat de patiënt denkt dan de patiënt zelf, en weet dat vaak zelfs veel minder goed dan de patiënt. Wil hij de patiënt begrijpen, dan zit er maar één ding op: Zich realiseren dat hij de ander niet vanzelf begrijpt, maar dat hij door actief en aandachtig te luisteren een beetje gaat begrijpen wat de ander denkt, voelt of bezig houdt.

Deze benadering wordt zoals gezegd voorgestaan door Anthony Bateman en zijn collega Peter Fonagy, en de therapie waar deze niet-weten houding een onderdeel van uitmaakt heet Mentalization Based Treatment. Het is een wetenschappelijk goed onderzochte en effectieve behandeling voor mensen met borderlineproblematiek.

Een onderzoekende opstelling, waarin je je realiseert dat je niet weet wat er in de ander omgaat, vereist dat we tijd en aandacht geven aan die andere mens. Maar vaak gaat het anders. Want we snappen het allemaal zo goed. Ja, en dus hebben we er ook direct een mening over, zijn graag bereid tot een suggestie, maken duidelijk dat dit echt niet kan of we zien het probleem en lossen het wel even op. En als we er niks mee hoeven doen, dan gaan we in ons denken al weer op zoek naar iets wat wij de ander nog kunnen vertellen. Niet weten